Na rieke Poprad plánujú zrušiť druhý povodňový stupeň

15.02.2010 Stará Ľubovňa

Nižné Ružbachy 15. februára (TASR) – Situácia s ľadovou povodňou na rieke Poprad v Nižných Ružbachoch sa natoľko stabilizovala, že Správa povodia Dunajca a Popradu navrhla zrušiť na rieke druhý povodňový stupeň.
\"Práce na rieke Poprad smerovali k otvoreniu profilu, k uvoľneniu tlaku na most a k zníženiu ľadovej bariéry a jej posunu smerom k potoku. To sa už v sobotu 13. februára prejavilo aj na poklese hladiny na rieke Poprad a jej prítoku Rieka, vybrežená voda sa vrátila späť do koryta, \" konštatoval riaditeľ Správy povodia Dunajca a Popradu Anton Baláž.
Na stabilizovaní vodnej hladiny pracovali spolu dva kráčajúce bagre, ktoré sa snažili rozbíjať ľady tesne v blízkosti mosta a dva pásové bagre, z ktorých jeden mal rameno dlhé takmer 18 metrov. Pri prácach v ťažkom podmočenom teréne na oboch stranách koryta došlo podľa Baláža k poškodeniu pneumatiky na jednom z kráčajúcich bagrov a tiež k čiastočnému zatopeniu pásového bagra.
Z vodohospodárskeho hľadiska boli práce na rieke Poprad dostatočné na to, aby sa ľadová bariéra postupne uvoľnila. Podľa Baláža nie sú podobné problémy s ľadovými zátarasami na dolnom toku rieky Poprad ničím výnimočným. \"Vyskytli sa v minulosti už niekoľkokrát, pri obci Hniezdne to bolo naposledy v roku 1999 a v roku 2003 práve v úseku Hniezdne, Nižné Ružbachy, \" spresnil Baláž.
Situácia na problémových miestach sa bude naďalej monitorovať, hoci vodná hladina v súčasnosti dosahuje 210 centimetrov a na druhý stupeň povodňovej aktivity je potrebných minimálne 250 centimetrov. Baláž uviedol, že pri stabilizácii vodného toku a uvoľnení prúdnice pomohlo aj počasie, ktoré má vodohospodárom pomáhať aj naďalej, počas celého týždňa.
Prácu na vodnom toku už skončil pásový bager s menším ramenom. Bager s 18-metrovým ramenom ukončí svoje práce dnes vo večerných hodinách. \"Čo považujem za kľúčové je to, že boli nasadené tie dva pásové bagre a to, že sa začala uvoľňovať prúdnica nad Malou vodnou elektrárňou smerom k ohrozenému mostu, \" zhodnotil Baláž.
Pracovníci Správy povodia Dunajca a Popradu bojovali s ľadovou bariérou od 6. februára, keď bol na rieke Poprad vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, počas celého minulého týždňa. Pásový bager s ramenom dlhým 18 metrov, ktorý sa na stabilizácii vodného toku najviac podieľal, nasadili do akcie 10. februára.
 

Vyberte región